Piškotki


Naše spletno mesto uporablja piškotke. To so majhne podatkovne datoteke, ki jih spletni strežnik ob obisku ponudi vašemu brskalniku. Ta jih običajno shrani na vaš računalnik oziroma na drugo elektronsko napravo (mobilnik, tablico,…) z namenom zagotoviti učinkovito brskanje po spletni strani, izvajanje določenih funkcij in omogočiti spletni strani, da si zapomni določene uporabniške nastavitve. Piškotki se uporabljajo za shranjevanje nastavitev, vodenje seje posameznega uporabnika, razlikovanje med uporabniki in za njihovo sledenje na spletišču (lahko tudi med več spletišči).

Piškotki so razdeljeni glede na funkcije na nujne, funkcionalne, analitične ter piškotke za oglaševanje in profiliranje.

Nujni piškotki so tisti, ki omogočajo delovanje osnovnih funkcionalnosti spletne strani. Brez teh piškotov določene storitve, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovale pravilno.

Nujni piškotki so vedno nameščeni na spletni strani.

Funkcionalni piškotki so tisti, s pomočjo katerih si spletna stran zapomni vaše izbrane nastavitve (na primer nastavitve jezika, izgleda spletne strani, barvnih palet in podobno).

Analitični piškotki so tisti, ki beležijo aktivnosti obiskovalcev na naši spletni strani. Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.). Omogočajo nam, da ocenjujemo doseg in zanimivost naših prispevkov. Vse podatke uporabljamo interno in zgolj v namen izboljševanja našega spletnega mesta tako, da lahko uporabnikom ponudimo čim boljšo uporabniško izkušnjo. Vsi podatki, vezani za vaš obisk našega spletnega mesta, so v anonimizirani obliki shranjeni na strežnikih podjetja Zabec.net/ SPRD.digital.

 

Piškotki za oglaševanje in profiliranje so piškotki tretjih oseb (npr. Facebooka, Youtuba, Googla,…) ki anonimno zbirajo podatke o obiskih spletne strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da prikazujejo oglase, za katere menijo, da so relevantni za obiskovalca.

Piškotke razlikujemo glede na naslednje značilnosti:

  1. začasni (in sejni) ali trajni piškotki,

  2. lastni piškotki ali piškotki tretjih oseb.

Sejni piškotek je piškotek, ki se samodejno izbriše, ko brskalnik zaprete, medtem ko trajni piškotek ostane shranjen v brskalniku, dokler ne mine določeno časovno obdobje (kar je lahko nekaj minut, dni ali več let).

Lastne piškotke postavi spletno mesto, ki ste ga obiskali, piškotke tretjih oseb pa postavi zunanja partnerska spletna storitev, ki je v spletno mesto vključena zaradi želene funkcionalnosti.

Katere piškotke uporabljamo na spletnem mestu netko.si?

Na spletnem mestu uporabljamo le nujne piškotke, ki so nastavljeni avtomatsko. Poleg tega uporabljamo še funkcionalne in analitične piškotke, katerih nastavitve urejate poljubno (jih omogočite ali pa onemogočite).

Nadzor nad nalaganjem piškotkov, pregled njihovih lastnosti in njihovo brisanje so možni tudi v nastavitvah vašega spletnega brskalnika ali z uporabo dodatnih vtičnikov v njem.

 

Seznam piškotkov na spletnem mestu netko.si:

Ime piškotka

Upravljalec

Trajanje

Funkcija

FUNKCIONALNI PIŠKOTKI

PREF

Youtube

2 leti

Piškotek, ki omogoča pomnjenje uporabniških nastavitev posameznika (npr. nastavitev določenega jezika, vrste formata vodea ipd.), da ga uporabnik ne določa vedno znova.

VISITOR_INFO1_LIVE

Youtube

6 mesecev

Piškotek, ki ga nastavi Youtube zato, da ugotovi vašo pasovno širino in vam ponudi novejšo ali strejšo različico predvajalnika.

LOGIN_INFO

Youtube

2 leti

Omogoča predvajanje Youtube videov, ki so vgrajeni v spletno stran.

Remote_SID

 

Youtube

3 mesece

Piškotek, ki omogoča pomnjenje uporabniških nastavitev posameznika (npr. nastavitev določenega jezika, vrste formata vodea ipd.), da ga uporabnik ne določa vedno znova ter omogoča izboljšanje zasebnosti uporabnika.

SIDCC

Youtube

3 mesece

Varnostni piškotek za zaščito podatkov uporabnikov pred nepooblaščenim dostopom.

XSRF-TOKEN

spletna stran

seja

Ta piškotek omogoča varnost varnost spletnega mesta pri preprečevanju napadov med križanjem zahtevkov (cross-site request).

ANALITIČNI PIŠKOTKI

_ga

Google

2 leti

Piškotek nam omogoča boljše razumevanje navad obiskovalcev z uporabo spletne analitike.

_gid

Google

1 dan

Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh.

PIŠKOTKI ZA OGLAŠEVANJE IN PROFILIRANJE

IDE

 

Doubleclick

1 leto

Google DoubleClick uporablja za registracijo in poročanje o dejanjih uporabnika spletnega mesta po ogledu ali kliku enega od oglaševalskih oglasov z namenom merjenja učinkovitosti oglasa in predstavitvi ciljanih oglasov uporabniku.

_drt_

Google

2 dni

Ta piškotek se uporablja za oglaševanje. Shranjuje vaše preference, uporablja se za optimizacijo spletne strani, poročanje in prikazovanje personaliziranih spletnih oglasov.

id

Google

1 leto

Ta piškotek se uporablja za oglaševanje. Shranjuje vaše preference, uporablja se za optimizacijo spletne strani, poročanje in prikazovanje personaliziranih spletnih oglasov.

Laravel_session

Google

seja

Piškotek se uporablja za shranjevanje informacij o uporabniku med samo sejo.

test_cookie

Google

seja

Uporablja se za preverjanje, če brskalnik uporabnika podpira piškotke.

 

SIDCC, NID, s_gl

 

 

Youtube/Google

 

3 mesece, 6 mesecev, seja

Ta piškotek upravlja zunanji oglaševalec za oblikovanje profilov interesov obiskovalca spletnega mesta za prikazovanje ustreznih oglasov na drugih spletnih mestih. Piškotek deluje tako, da enolično identificira vaš brskalnik in napravo ter zbira anonimizirane podatke kot so npr. država bivanja, IP naslov, ogledane spletne strani ipd.

CONSENT

 

Youtube

20 let

Vodič za piškotke. Brezplačni vtičnik JavaScript, ki uporabnike opozori na uporabo piškotkov na spletni strani.

GPS

Youtube

seja

Piškotek omogoča registracijo IDja mobilne naprave, preko katere dostopamo do Youtube videa in posledično omogoča prostorsko lociranje naprave.

HSID, SSID, SAPISID, APISID, SID

Youtube/Google

2 leti

Omogoča Googlu zbiranje anonimiziranih podatkov o gledalcih Youtube videov.

YSC

Youtube

seja

Piškotek, ki ga nastavi Youtube zato, da ugotovi unikatno ID številko naprave in beleži katere videe si je posamezni uporabnik ogledal.

HSID

Google

2 leti

Piškotek za različne storitve iskalnika google.com.

 

Druge povezave

Na spletnem mestu lahko najdete povezave do drugih spletišč, ki niso pod našim upravljanjem. Za spoštovanje zasebnosti oziroma za vsebino teh spletišč ne odgovarjamo, obiskovalcem preprosto le nudimo povezave, prek katerih lahko pridejo do uporabnih informacij.